Vajon miért pont az üveggyapot…?

27.08.2024

Mert az URSA üveggyapotok költségtakarékosan és környezetbarát módon garantálnak energiahatékonyságot.

ursa-vajonmirtpontazveggyapot-1724741198.jpg

Nem kevés tényező esik latba, amikor kiválasztjuk az építőanyagokat, amelyeket szívesen beépíttetnénk a házunkba. Nyilván fontos az ár-minőség megfelelő aránya is, ám egyre inkább előtérbe kerül az egészség és ezzel szoros kapcsolatban a termékek környezetbarát mivoltja.

Vizsgáljuk meg elsőként, miért beszélünk annyit mostanában a padlásfödém szigetelésről: miért tartjuk költséghatékony megoldásnak?

Számos családi háznak nem építik be a tetőterét, és ekkor a padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől. Kevesen tudják, de a hideg padlástól nem szabad megrémülni! A „fűtött” padlástérben elvesztegetett fűtési energia mennyisége a ház többi, lakott (hasznosabb) részeiben sokkal jobban kihasználható volna! Ha télen még a teregetett ruha is megszárad a padláson, az azt jelenti, hogy a használatlan hideg padlásteret észrevétlenül és fölöslegesen fűtik a lakók, azaz a padlásfödém négyzetméterenkénti hővesztesége borzasztó nagy. Tudjuk, hogy a magastető szigetelendő területénél a padlásfödémé jóval kisebb – az energiahatékonyság eredményességét pedig lakórészként nem használt felső épületszint esetén tökéletesen biztosítja a költséghatékonyan kivitelezhető vízszintes födém szigetelése.

Egy megfelelően szigetelt padlásfödém a szobák hűtésére fordított, a házban megtermelt energiát nyáron bent tartja, télen pedig a cserépfedés alatt a padlástérben közel ugyanolyan hőmérsékletet biztosít, mint kívül a cserépfedés felett. Ahhoz tehát, hogy jó helyre tereljük a fűtési energiát, a lakószint feletti födém hőszigeteléséről nem csak a kötelező építőipari szabályozások miatt, hanem saját jól felfogott érdekünkben is gondoskodni kell.

 

padlásfödém szigetelés  

Mitől lesz zárófödém a padlásfödém?

Amennyiben nem járható* padlásfödém mellett döntünk, rendkívül könnyen és gyorsan megoldható a szigetelés, hiszen a gerendákon átvezetett fóliákra, a szarufaközökbe kell bevágni az üveggyapot szigetelőanyagot. Le kell fedni páraáteresztő fóliával (ez megvéd a portól és a szigetelőanyag felső 2-3cm-ben is biztosítja a levegő mozdulatlanságát, ezzel javítva a hőszigetelési teljesítményt), és már mehet is rá a ritkított deszkaburkolat. Az URSA DF 39, URSA DF 39 LIGNIN vagy az URSA TERRA 78 ásványgyapot szigetelőanyagok bármelyike tökéletesen megfelel a célnak, 30 cm vastagságban leterítve. Amennyiben prémium megoldásra vágyunk, akkor alacsonyabb hővezetési tényezőjű szálas szigetelőanyagból - URSA SF 32, URSA SF 34, URSA DF 35 LIGNIN, URSA DF 37 OPTIMUM vagy URSA TERRA 74 Ph - kisebb vastagságú is elég.

 *  A szilárd burkolatú padlásfödém raktározás céljára is használható, terhelhető felület. Ha erre épp nincs is igény, akkor is érdemes legalább „szerviz utakat” kialakítani járható felülettel pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére, stb.

 

… az ÜVEGgyapot a kedvenc?

Sokaknak okoz fejtörést, hogy vajon miért az üveggyapot lett az utóbbi dekádban a legnépszerűbb padlásszigetelő anyag. A válaszhoz azért nem szükséges nagyon mélyre ásni, mivel közismert tény, hogy az üveggyapot az építőipari piac egyik legbolygóbarátabb szálas szigetelőanyaga, hiszen szálas szigetelőanyagot jelentősen kevesebb környezetterheléssel jár üveg alapanyagból gyártani, mint más ásványi alapanyagok - olvasztott kőzetek: mészkő, dolomit, bazalt, (régebben még kohósalak is) - felhasználásával.

Nem csak az URSA alaptermékeként jól ismert URSA DF 39 BiOnic és annak lignin kötőanyagos variációja, de minden URSA üveggyapot gyártásánál fontos szempont, hogy 95%-ban megújuló alapanyagból és fenntartható erőforrásokból készüljenek. Fő nyersanyagaik közé tartozik az üveg és a természetben megújuló erőforrásként bőven előforduló kvarchomok, amivel jelentősen hozzájárulnak a szemétlerakókban elhelyezett hulladékmennyiség csökkentéséhez. A gyártási alapanyagokra való odafigyelésen túl más is környezetbaráttá teszi az URSA szálas szigetelőpaplanokat! A tekercsek és táblák erősen (6-szorosan!) komprimált csomagolása révén kisebb teret elfoglalva szállításkor a transzportációs környezeti lábnyom is lényegesen alacsonyabb, mint más szigetelőanyag típusoknál. Fontos információ az is, hogy ezek a termékek hosszú életciklusuk végén sem kerülnek ki „szemétként” a környezetbe, sem mikroműanyagot, sem egyéb egészségre káros összetevőt nem tartalmaznak, és teljes mértékben újrahasznosíthatók.

 

  üvegszálakból gyapot

Fontos életviteli tényezők

A szigetelt épületszerkezetekre azért érdemes a mindennapokban is figyelmet fordítani annak érdekében, hogy a beépített minőség valóban hosszú távon tudja kiszolgálni a lakók igényeit. A párásodás, penészesedés kialakulásának megakadályozására és az ebből adódó energetikai teljesítmény romlás elkerülésére ajánlott a padlásteret télen és nyáron is több alkalommal átszellőztetni. A szellőztetés a nyári melegben, bármilyen furcsa is lehet, de hűti a padlástér levegőjét - ezáltal a padlásfödém alatti tér később fog átmelegedni-, télen pedig az esetlegesen a szerkezeten átdiffundáló pára kiszellőztetéséről gondoskodik.

 

ÖSSZEFOGLALVA: Minden az üveggyapot mellett szól.

Felújításnál is és új építésnél is gondoskodni kell a padlásfödém szigeteléséről ahhoz, hogy ne fűtsük észrevétlenül és fölöslegesen a használatlan hideg tereket. Ár-érték arányban legjobb választás erre a feladatra a minimális gyártási és beépítési környezeti lábnyomot hagyó, egészségbarát URSA üveggyapot szálas szigetelőanyag termékek családja. A környezettudatos URSA üveggyapotok teljesítenek minden, az igényes vásárlók és a modern kori építőipar jogos elvárása szerinti hőszigetelési igényt - mindez az anyag természetbarát környezeti lábnyomával kombinálva elsődleges választássá emeli az üveggyapotot már a kevésbé tudatos vásárlók szemében is.

A nem járható padlásfödém egyszerű és gyors szigeteléséhez ajánlott URSA üveggyapot szálasanyagok csak hővezetési tényezőjükben és kiszerelésükben különböznek. A beépítési vastagságot a hővezetési tényezőhöz igazítva és a megfelelő rétegrendet betartva, költségtakarékosan garantálnak energiahatékonyságot.

Hosszú távon gondolkodva jelentős rezsiköltség megtakarítható a padlásfödémek költséghatékony és környezetbarát üveggyapottal való szigetelésével, amellyel egy újabb lépést tehetnek a háztulajdonosok az egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerülő „energiatakarékos otthon” fogalma felé.